Ondanks de start van de bouw van het Jeroen Pit Huis gaat het leven gewoon door op het Lindenhofje. In deze nieuwsbrief spreken we met sociaal pedagogisch medewerkster Daphne de Graaf (stagiair) over de moeilijke en leuke momenten op het Lindenhofje, geven we bestuurs-update en nemen we de door Vrienden van het Lindenhofje bekostigde activiteiten door.

"Het besef dat de kinderen het heel zwaar hebben is moeilijk, maar hun dag iets leuker maken geeft voldoening." - Daphne

Wie spreken we? 

Daphne de Graaf, stagiaire Sociaal Pedagogische Hulpverlening, 23 jaar, derdejaarsstudente Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) aan de HvA. Ze loopt stage bij het Lindenhofje van september 2020 tot en met juni 2021.

Wat doe je op het Lindenhofje?

Als SPH stagaire begeleid ik ernstige en/of chronische zieke kinderen en hun ouders op pedagogisch vlak. Zo hou ik bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kinderen in de gaten. Ik breng in kaart waar deze gestagneerd is en hoe deze (weer) te stimuleren is. Dit koppel ik door aan de ouder(s), collega’s en vrijwilligers. Ook stimuleer ik de ontwikkeling van de kinderen.

Hoe doe je, het stimuleren van de de kinderen?

Door het organiseren van ontwikkelingsgerichte activiteiten gekoppeld aan thema’s, zoals het thema herfst en bakken. Hierbij kan gedacht worden aan het bakken van koekjes. De kinderen worden dan in diverse zintuigen gestimuleerd; het ruiken van de koekjes in de oven, het zien en horen van het mixen etc. en eventueel het proeven. 

Hoe ziet jouw gemiddelde dag op het Lindenhofje eruit?

Mijn dagelijkse routine op een dag kan erg verschillen. Dit hangt er o.a. van af hoeveel kinderen er in huis zijn en in welke doen zij zijn. De dag begin ik altijd met het doorlezen van de mappen van de kinderen, waarin door mijn collega’s rapportages te lezen zijn. Hierna vind er een overdracht plaats en worden de taken voor de ochtend verdeeld. Regelmatig help ik waar ik kan met het uit bed helpen, verschonen en aankleden van kinderen, geef ik ze eten en lees ik ze voor in de woonkamer. In de ochtend en middag neem ik kinderen apart mee naar boven en onderneem ik activiteiten met ze of neem ik ze mee naar de snoezelkamer. Eventuele knutseltjes hangen we voor de gezelligheid op in de lift en/of in de woonkamer. Hierboven heb ik een aantal dingen benoemd die ik op een dag doe, maar dit is zeker niet alles. Een dag in het Lindenhofje is nooit voorspelbaar en zeker niet saai!

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

Ik heb voor het vak SPH gekozen, omdat ik een echt mensen mens ben. Ik hou er van om mensen, voornamelijk kinderen, te helpen en te kunnen laten lachen. 

Wat zijn de moeilijke en mooie momenten van je werk?

De moeilijkste momenten tijdens mijn werk zijn voor mij als ik besef dat deze kinderen het heel zwaar hebben. Ze hebben allemaal hun eigen diagnoses, waarbij je weet dat deze kinderen niet het eeuwige leven hebben. Hier tegenover staan wel de mooiste momenten op mijn werk. Tegenover het besef van eindigheid staat namelijk dat ik hun dag iets leuker mag maken. Ik mag met ze praten, lachen, zingen, knutselen en nog veel meer. De glimlach of een vrolijk geluidje geeft mij voldoening als ik aan het einde van de dag weer naar huis ga. 

Bestuursupdate

Na jarenlange inzet heeft Nelleke Blomhoff haar rol als bestuurslid van Vrienden van het Lindenhofje neergelegd. We danken Nelleke voor haar enthousiasme en waardevolle inzet voor het Lindenhofje. Ze heeft een groot hart voor de medewerkers en kinderen van het hofje, en zal zeker op bezoek blijven komen. Het was een plezier met Nelleke te mogen samenwerken!

Covid update Lindenhofje

Het Lindenhofje komt de corona-periode goed door. "Door de alertheid in de zorg komt er ook minder ruis van buiten op het Lindenhofje. Het is daardoor rustig en dat is positief voor de kinderen," aldus Jolanda de Krijger (teamleidster van het Lindenhofje). "Alles loopt ontspannen, we hebben geen corona gevallen gehad. We zitten ruim in het personeel en we gaan goed de winter doorkomen." 

Activiteiten

Massages en poppenspeler voor de kinderen

De massages voor de kinderen blijven we ook dit jaar weer financieren voor de kinderen. De reacties blijven goed dus dit houden we erin. We zijn ook blij dat Efrim Steins, de poppenspeler, zijn optreden op het Lindenhofje weer kan oppakken.

Aanschaf en ruimte voor de kuipjes-schommel

Uit rondvraag onder de ouders bleek dat er behoefte was aan een beter speeltoestel dan het grote oude speeltoestel waar de kinderen van het hofje niet op konden spelen. Vrienden van het Lindenhofje Voorzitter Pieter-Jan heeft op een zaterdagmiddag het enorme toestel uit elkaar gehaald met een clubje handige vrienden en hiermee duizenden euros bespaard (het laten weghalen van het toestel had extreem zeer prijzig geweest). Hiervoor is er nu plaats voor een vriendelijkere variant voor de bewonertjes van het lindenhofje: een kuipjes-schommel! Binnenkort wordt deze geplaatst.

Verwendag uitgesteld

We hebben dit jaar helaas geen verwendag kunnen organiseren. Door zowel de omstandigheden door corona als terughoudendheid vanuit de families zagen we ons genoodzaakt dit niet meer te doen. We hebben hier alle begrip voor uiteraard en gaat uitzoeken hoe we het later in het jaar toch wel weer van de grond kunnen krijgen.

Jeroen Pit Huis Update

Zoals jullie in de extra nieuwsbrief van mei hebben kunnen lezen, zal het Lindenhofje definitief haar deuren sluiten gezien bij het openen van de deuren van het Jeroen Pit Huis. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit gebeuren in maart 2022. We blijven tot die tijd ons met volle overgave inzetten voor de kinderen van het Lindenhofje. Het bestuur van het Lindenhofje kijkt naar mogelijkheden voor de toekomst. Graag zet zij haar activiteiten voort, maar er moet nog worden uitgezocht waar de hulp het meest welkom en nuttig is. Suggesties zijn hierbij altijd welkom.

Meer informatie over het Jeroen Pit Huis kan u vinden op: https://hetjeroenpithuis.nl  

NIEUWSBRIEVEN

Met dank voor de ruimhartige steun van:       peters      doudevantroostwijk     Restaurant Toscanini