NBR 2018 F1 NBR 2018 F2 

Beeldhouwen voor het Lindenhofje

NBR 2018 F3Eind mei hebben vijf Vrienden van het Lindenhofje een fantastische driedaagse workshop beeldhouwen gevolgd in het atelier van Astri Blokbergen in Naarden. Regina, één van de kinderverpleegkundigen van het Lindenhofje, maakte voor de kinderen van het Lindenhofje een ontroerend beeld van spelende kinderen. Het is inmiddels in brons gegoten; het wordt over een paar weken door de Vrienden aan het Lindenhofje aangeboden. Heel veel dank Regina, echt geweldig! Beeldhouwer Antoinette van Nierop maakte een prachtige tors: ‘Droomvrouw’. Ook dit beeld is bij de bronsgieter geweest. Het wordt de komende winter ten bate van het Lindenhofje geveild. Lezers van de Nieuwbrief krijgen bericht hoe en waar dat gaat plaatsvinden.

NBR 2018 F5

Een nieuwe snoezelkamer

NBR 2018 F4De Vrienden van het Lindenhofje hebben er voor gezorgd dat, onder andere dankzij drie geweldige financiële bijdragen, op het Lindenhofje de afgelopen maanden een nieuwe snoezelkamer kon worden ingericht. In de ruimte staan aangepaste hulpmiddelen en is sfeermateriaal beschikbaar. De zintuigen van kinderen met een verstandelijke beperking worden hier geactiveerd. Het kan onrustige en overactieve kinderen ook helpen om te ontspannen.

Een van de kinderen in het Lindenhofje

Annejet wordt geboren na een voldragen zwangerschap. De zwangerschap kende wel veel onzekerheden, zo was op de echo te zien dat Annejet niet goed groeide maar een oorzaak werd daar niet voor gevonden.

Meteen na de geboorte ging Annejet stuipen, ze werd opgenomen op de intensive care en alle onderzoeken werden ingezet. Na enkele weken is Annejet stabiel en gaat naar een gewone afdeling, de reden van het stuipen blijft onduidelijk en het drinken gaat erg moeizaam. Ze gaat naar huis, ouders geven Annejet 12 voedingen per dag waar ze soms een uur mee bezig zijn.  Na 5 maanden gaat het, na een flinke verkoudheid, mis en wordt ze opgenomen. Dan blijkt dat ze een probleem heeft met hart en longetjes waardoor ze afhankelijk is van zuurstof. De ouders zijn intussen volledig uitgeput. Ter ontlasting van ouders en om een goed thuistraject in te zetten komt Annejet naar het Lindenhofje.

Intussen zijn we bijna een jaar verder. De ouders stellen  alles in het werk om de combinatie tussen werk en de zorg voor hun dochter te stroomlijnen. In het afgelopen jaar is Annejet een paar keer in het ziekenhuis opgenomen. Ze is hier aan haar hart geopereerd en er is een sonde in haar maag geplaatst waardoor ze wordt gevoed. Annejet spuugt erg veel en de voedingen kosten erg veel tijd. Regelmatig heeft ze stuipen; de zuurstof  kan nog niet worden afgebouwd. Al met al heeft ze heel veel zorg nodig. 

Annejet gaat elke week twee nachten naar huis. Annejet en haar ouders genieten hiervan, maar het is wel erg vermoeiend voor haar ouders gezien de intensieve zorg. Als Annejet in het Lindenhofje is komen ouders dagelijks om haar te verzorgen en in bed te leggen. Doordat de zorg verder overgenomen wordt kunnen ouders weer bijtanken om er de volgende dag weer helemaal voor hun dochter te zijn. De ouders worden ondersteund in het omgaan met alle verpleegkundige aspecten rondom de zorg voor hun dochter. Het plan is nu om de periodes dat Annejet naar huis gaat te verlengen, en samen met de ouders te kijken hoe deze zorg thuis in te richten en te kijken welke ondersteuning daarbij nodig is. Samen met het team van Het Lindenhofje gaat dat helemaal lukken!

Twee uitjes met de kinderen

Snoezeltheek
Op vrijdag 29 juni en dinsdag 3 juli is een aantal kinderen van het Lindenhofje met begeleiders gaan snoezelen bij de Snoezeltheek in Amstelveen. De ruimte is niet groot, maar het is voldoende voor de kinderen. Er stond een cd aan met mooie vogelgeluiden waardoor wij al heel relaxed binnenkwamen. In de ruimte was onder andere een heerlijk waterbed, twee zitzakken, twee relaxstoelen en er waren verschillende soorten lichtbronnen die voor een rustgevend effect zorgden. Een aantal kinderen viel dan ook heerlijk in slaap. Hoewel de één in slaap viel, werd de ander juist weer actief en speelde op de trommel in een zitzak. Ieder kind vond dus op zijn of haar manier ontspanning.

Midgetgolven
Op woensdagochtend 20 juni zijn drie kinderen, twee medewerkers en een vrijwilliger van het Lindenhofje met de bus naar het Amstelpark gereden om daar te gaan midgetgolven. De kinderen waren immers een weekje vrij dus dat bood de gelegenheid om even lekker op stap te gaan!
Het midgetgolven was leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Soms lukte het om in één keer de bal in zijn hole te krijgen en dan werd iedereen enthousiast. Na anderhalf uur te hebben gegolfd werd het tijd om wat te gaan eten. We gingen lunchen bij de eettent van de midgetgolfbaan. De kinderen mochten zelf kiezen wat zij gingen eten dus het was echt feest! De een koos voor een croquet op brood, de ander voor poffertjes en weer een ander voor een overheerlijke pizza.  Na het lunchen zijn wij naar de grote speeltuin gegaan. Dit vonden de kinderen eigenlijk nog het leukste. Zij konden daar doen wat zij wilden en lekker vrij spelen. Tot slot nog een ijsje gehaald en toen weer terug naar het Lindenhofje.

Petra Clement, baliemedewerker van het Lindenhofje

NBR 2018 F6Op het Lindenhofje werken veel mensen die er echt voor hebben gekozen om op een plek te werken waar ze iets voor anderen kunnen betekenen. Een mooi voorbeeld is Petra Clement, die op maandagochtend als vrijwilliger aan de balie werkt. Ze neemt de telefoon aan, maakt mensen die langskomen wegwijs in het gebouw en verricht nog veel klussen die op het bordje van de baliemedewerker terechtkomen.

Petra hoorde voor het eerst over het Lindenhofje toen ze met haar dochter in mei 2016 bij de Libelle Zomerweek in Almere werd aangesproken door een student die haar vroeg donateur van het Leger des Heils te worden. Als voorbeeld van één van de instellingen die deze organisatie in Amsterdam exploiteert, noemde hij Het Lindenhofje. Petra’s interesse was gewekt! Petra heeft lang in de thuiszorg gewerkt maar door gezondheidsproblemen kan zij dit niet meer doen. Ze meldde zich bij het Lindenhofje aan als vrijwilliger en werd aangenomen. In april 2017 is ze begonnen.

Over haar werk zegt ze: ‘ik wilde niet thuiszitten, Het Lindenhofje kwam op mijn pad en ik vind het er geweldig. Ik voel me er welkom en merk dat de mensen waarderen wat ik doe. Ik vind het vreselijk als ik een keertje ziek ben en niet kan komen, want er wordt echt op je gerekend. Het werk op Het Lindenhofje is dan wel vrijwillig maar het is zeker niet vrijblijvend. Ik wil er ook echt graag zijn, want je bouwt in de loop van de tijd een band op met de kinderen, maar ook met hun ouders en broertjes en zusjes, en met mijn collega’s natuurlijk. Ik wil dit werk blijven doen tot ik heel oud ben! Weet je, de mensen die op Het Lindenhofje werken hebben allemaal iets bijzonders. Anders houd je dit werk gewoon niet vol. Iedereen is heel geduldig en heeft veel liefde voor de kinderen. Ik ben toch op veel plekken geweest, maar wat me opvalt is dat je op Het Lindenhofje de medewerkers nooit hoort mopperen of klagen. Het zal wel eens gebeuren hoor, maar ik merk er niets van!’

Petra vindt het werk best zwaar, in meer dan één opzicht. ‘Als ik thuiskom zet ik als het ware de knop om. Dan moet ik echt rust nemen en weer op krachten komen. Terloops vertellen ouders vaak hoe het met hun kind gaat en wat er zoal in hun leven speelt; soms is dat heel zwaar voor ze! Ook voor de grootouders is het vaak moeilijk. Thuis moet ik daar dan afstand van nemen, en dat kan ook, omdat ik maar één ochtend op het Lindenhofje dienst heb.

Gevraagd naar wensen voor het Lindenhofje zegt ze zonder na te denken: ‘geld om leuke dingen te doen met de kinderen en ook eens iets leuks en positiefs organiseren voor de de ouders, broertjes, zusjes én grootouders, die zijn ook belangrijk. Iedere euro die aan Het Lindenhofje wordt besteed is goed besteed’. En zo is het.

Donaties

In de afgelopen maanden hebben de Vrienden van Het Lindenhofje drie grote donaties ontvangen die zijn gebruikt voor het installeren van een eigen snoezelruimte in Het Lindenhofje: € 6.000 van de Stichting Zabawas, bijna € 2.000 van Worldwings via mevrouw Van Bodegraven en mevrouw Driessen, en bijna € 3.000 van de Diaconie van de Amsterdamse Westerkerk: de opbrengst van de collecte in de kerstnacht 2017.
Daarnaast heeft een aantal particulieren de Vrienden van het Lindenhofje verblijd met hartverwarmende giften. Wij zullen er voor zorgen dat deze tot de laatst eurocent goed worden besteed ten bate van de kinderen in Het Lindenhofje.

NBR 2018 F8NBR 2018 F7

Schoonmaakdag

Op 9 juni is er weer een “witte tornado” door het Lindenhofje gegaan. Om half acht ’s ochtends stonden de eersten al klaar om te starten met het schoonmaken van de huiskamer. Rond half tien was het tijd voor een kopje koffie en kwamen de versterkingsploegen ook aan. Er is heel hard gewerkt en heel veel werk verzet deze dag. Iedereen die mee heeft geholpen, heel veel dank hiervoor! Zonder jullie was de schoonmaakdag niet zo’n succes geworden.

Voor diegene die twijfelen of ze ook een keer deelnemen... gewoon doen! Het is supergezellig en al was het alleen maar om van de lekkere lunch van Piqniq (aangeboden door “de Vrienden”), te kunnen genieten. Aanmelden dus!

Oldtimers

Op zaterdag 2 juni zijn twee medewerkers van het Lindenhofje voor de 4de keer op rij uitgenodigd voor de “Odtimerrit” georganiseerd door het Leger des Heils, Korps Zeist, ten bate van Het Lindenhofje. Antoinette Veenvliet en haar haar collega’s hadden weer een mooie rit uitgezet die door maar liefst 24 oldtimers werd gereden. 

In de ochtend voerde de rit ons over de Utrechtse heuvelrug naar Lunteren waar een overheerlijke lunch voor de deelnemers klaar stond en gezellig bijgepraat werd over de belevenissen onderweg. Het tweede gedeelte van de rit stuurde ons over de Veluwe terug naar Zeist. Bij garage Broekhuis werd iedereen verwelkomd met een hapje en een drankje en werd de winnaar van de puzzelvragen die onderweg moesten worden beantwoord bekend gemaakt.

Het Lindenhofje mocht wederom een prachtige cheque van maar liefst €1.680 in ontvangst nemen. Deze cheque zal gebruikt worden voor de verschillende dagjes uit met de kinderen deze zomer.

NBR 2018 F9

Familiebarbeque op het Lindenhofje

Op 28 juni 2018 vierden de kinderen op het Lindenhofje, samen met hun ouders, broertjes en zusjes en de medewerkers en vrijwilligers van het Lindenhofje het begin van de zomer met een vrolijke barbeque. Het was een hele prettige bijeenkomst. Voor de kinderen was er een verrassing en waren er aktiviteiten. Door de grote toewijding van de medewerkers van het Lindenhofje kon iedereen in een ontspannen sfeer met elkaar praten. Dank Slagerij Louman voor het ter beschikking stellen van het vlees! Dank medewerkers van het Lindenhofje voor het bereiden van de gerechten. Dank Margriet voor de fijne toespraak!

Vrijwilligers gevraagd

Het Lindenhofje is op zoek naar vrijwilligers die hun bijdrage willen leveren, voor de werkzaamheden is ruimte gedurende alle dagen van de week.
Het betreft de volgende werkzaamheden:
- ondersteuning in de basiszorg
- koken van de maaltijden
- chauffeur voor het vervoer van de kinderen in het busje van het Lindenhofje

Inlichtingen kunnen gevraagd worden bij Clarinda van Tilburg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-630 11 11.

NIEUWSBRIEVEN

Met dank voor de ruimhartige steun van:       peters      doudevantroostwijk     Restaurant Toscanini