COVID-19 en het Lindenhofje

De verspreiding van het corona virus heeft ook voor het Lindenhofje grote gevolgen gehad. Vanaf 16 maart mochten vrijwilligers, logeerkindjes en hun ouders niet meer langskomen voor de veiligheid van iedereen.

Angst voor besmettingen
In de eerste week leken twee kinderen besmet, maar gelukkig was het test-resultaat negatief. Wel zette dit de maatregelen nog meer op scherp, met name voor de ouders. Er is sindsdien geen vrije bewegingruimte meer door het huis, de woonkamer is dicht en er mag slechts 1 ouder per kind op bezoek.

Gefaseerde overgang - niet voor eind juni
Met het versoepelen van maatregelen zal er wat meer vrijheid voor ouders in het Lindehofje worden gerealiseerd. De instroom van logeerkindjes en vrijwilligers zal gefaseerd worden opgebouwd. Het uitbreiden van contactmomenten brengt weliswaar het normale leven langzaam terug, maar ook risico's voor deze kwetsbare groep. Tot minstens eind juni hanteert het Lindenhofje strenge regels.

Stil op het Lindenhofje
De kinderen en medewerkers kijken er naar uit om iedereen weer te verwelkomen, want iedereen wordt gemist en het is stil op het Lindenhofje.

“Genieten van een ontspannen uitdruk op de gezichtjes”
SPH-kanjer aan het woord

Miranda is Sociaal Pedagogische Hulpverlener (SPH) en werkt vier dagen in de week in het Lindenhofje. Vijf jaar geleden startte Miranda met een stageplaats bij het Lindenhofje. Inmiddels is zij als vaste medewerker met heel veel toewijding en plezier aan het werk met de kinderen. In haar werk ervaart Miranda grote zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid.

Voor Miranda komen de kinderen altijd op de eerste plaats. Zij is er om de kinderen, die er op dit moment zijn met veelal meervoudige beperkingen, te stimuleren onder andere op cognitief en motorisch gebied. “Een van de concrete activiteit die ik doe met de kinderen gericht op de motorische ontwikkeling is het trainen van de nekspieren. Hierbij leg ik een kind op de buik. Hierdoor wordt hij of zij gestimuleerd om het hoofd omhoog te houden.”, licht Miranda toe.

Ook de cognitieve ontwikkeling komt aan bod. “Hierbij is voorlezen met een kind op schoot mijn favoriet”. Ook laten Miranda, en een tweede SPH’er die sinds vorig jaar ook bij het Lindenhofje is komen werken, verschillende voorwerpen voelen aan de kinderen (glad, harig, ruw, zacht of hard) en spelen ze samen spelletjes. In de speelkamer mogen de kinderen plezier maken waardoor zij zich comfortabeler gaan voelen. Ze kunnen wiebelen in de hangmat of lekker gek doen in de ballenbak.

“Ik kan enorm genieten van de ontspannen uitdrukking die de kinderen dan op hun gezicht krijgen”, zegt Miranda met een stralende blik. Uiteraard worden ook de ouders van de kinderen door Miranda betrokken bij haar begeleiding van de kinderen. Een van de hoogtepunten vindt Miranda de vakantie die zij eenmaal per jaar met elkaar vieren.

Voordat Miranda ging studeren deed ze alles voor de sport, zij schaatste op hoog niveau. Toch koos zij ervoor om te gaan studeren en daar is zij nog steeds heel tevreden en enthousiast over. Zij woont in de buurt van Hoorn en heeft een dochtertje van anderhalf jaar. Verder wilde zij over zichzelf nog kwijt dat zij graag met collega’s werkt en dat je ook vooral op haar kunt vertrouwen.

(In de huidige periode van de Corona crisis, zijn uiteraard ook de werkzaamheden van de SPH’er afgestemd op de geldende maatregelen. In dit interview is bij de beschrijving van de werkzaamheden uitgegaan van de normale werksituatie.)

Bestuursupdate

Na jarenlange inzet hebben oprichter Ferry Jongbloed, secretaris Durk Jan de Bruin en bestuurslid Antoinette van Nierop hun stokje in het bestuur van Vrienden van het Lindenhofje overgedragen. We danken hen voor hun grote inzet en waardevolle bijdrage aan het Lindenhofje. Het was een plezier met hen te mogen samenwerken. Inmiddels hebben Arnoud Hattink en Pleuni Hooijman hun plek overgenomen.

Inkomsten van de Vrienden

Er zijn weer veel mooie donaties ontvangen van een groot aantal particulieren en enkele organisaties. Wij danken alle individuele donateurs, en in het bijzonder de Cofra Foundation, Korps Kennemerland Beverwijk, Diakonie Nassaukerk, en de Diakonie Gemeente Edam. Wij zullen er zoals altijd voor zorgen dat deze tot de laatst eurocent goed worden besteed ten bate van de kinderen in Het Lindenhofje, zoals de massages, verwendagen en de (tot nader order uitgestelde) vakantie.

Uitgaven van de Vrienden aan activiteiten

Speelkamer

In januari is een van de ruimtes in het Lindenhofje omgetoverd tot speelkamer omdat er behoefte was aan een aparte ruimte voor de kinderen waar zij extra geprikkeld en uitgedaagd kunnen worden. Er is een ballenbak, een schommelstoel, een grote speelmat, ontspanningsmuziek, een massagemat en spelmateriaal die de verschillende zintuigen prikkelen. Hiermee krijgen de kinderen gerichte activiteiten die passen bij hun behoeften. De kamer wordt dagelijks gebruikt!

Lindenhofje Mei2020 foto3   Lindenhofje Mei2020 foto2

Sinterklaas

Sinterklaas is uitbundig gevierd met drie vrolijke pieten. Onder het genot van warme chocolademelk en speculaas was er voor alle kindjes een persoonlijk woordje van de de hoofdpiet die onder de indruk was hoe groot ze allemaal waren geworden en de stappen die zijn gezet. Naast de cadeaus werd er - zoals wel vaker met kinderen - vooral gespeeld met het inpakpapier. Na een voetbalpartijtje vertrokken de pieten, om komende herfst weer terug te komen.

Lindenhofje Mei2020 foto4

Kerstviering

Kerst werd gevierd met de kinderen en hun ouders, medewerkers en de vrijwilligers. Leger des Heils clustermanager Ben Dragstra heeft geholpen met het programma, Kathy Spaargaren verzorgde de (meezing) muziek. Ieder mocht zijn/haar Ieder mocht zijn kerstwens bespreken en deze op een kerstbal schilderen, welke in een boom werd opgehangen. Het was een gezellige verbindende viering.

NIEUWSBRIEVEN

Met dank voor de ruimhartige steun van:       peters      doudevantroostwijk     Restaurant Toscanini