In de loop van vorig jaar heeft het ‘Kinderhospice Het Lindenhofje’ haar naam veranderd in ‘Verpleegkundig Kinderzorghuis Het Lindenhofje’. De activiteiten zijn hetzelfde gebleven, maar de nieuwe naam is een stuk minder belastend voor de ouders die hun kinderen aan de goede zorgen van het personeel van Het Lindenhofje toevertrouwen, dat begrijpen we heel goed. In het kielzog hiervan heeft de ‘Stichting Vrienden van Kinderhospice Het Lindenhofje’ haar naam gewijzigd in ‘Stichting Vrienden van Het Lindenhofje’, de doelstellingen zijn ongewijzigd. Wij zorgen er –dankzij uw hulp- voor dat er geld is voor activiteiten en projecten die niet uit de reguliere middelen kunnen worden betaald, maar die wel van belang zijn voor het welzijn van de kinderen op het Lindenhofje.

Wij streven ernaar om ieder jaar ten minste één digitale Nieuwsbrief te sturen aan de groep mensen die zich verbonden voelt met Het Lindenhofje. Omdat er dit jaar veel te melden is hebben we besloten de Nieuwsbrief dit jaar al in het voorjaar toe te zenden.

Op 24 juni as. organiseren we een bescheiden fondsenwervende activiteit voor de Vrienden: een wandeling langs een aantal projecten van het Leger des Heils in het centrum van Amsterdam. De wandeling wordt begeleid door twee zeer inspirerende mensen: Koos en Henny Tinga. Zij hebben zich een groot deel van hun leven met hart en ziel ingezet voor de kansarmen van Amsterdam. En ze kunnen daar zeer smakelijk over vertellen. Het is echt een buitenkansje om meer te weten te komen over het werk van het Leger des Heils in Amsterdam. 

Vriendenactiviteit op 24 juni 2017

Wij nodigen u hierbij van harte uit voor een wandeling op 24 juni langs een aantal locaties van het Leger des Heils in het centrum van Amsterdam.  

De wandeling  

Het volgende is georganiseerd: er zijn twee wandelingen, die qua inhoud identiek zijn, maar de volgorde is anders.

De ochtendgroep begint om half elf met een kopje koffie bij de Goodwillburgh, een bejaardencomplex in de buurt van het Waterlooplein. Van daaruit start de wandeling onder leiding van Koos en Henny Tinga, twee mensen die zich een groot deel van hun leven met hart en ziel hebben ingezet bij verschillende projecten van het Leger des Heils in Amsterdam. Zij vertellen ons tijdens de wandeling over de historie van de verschillende plekken, waaronder het gebouw waar Majoor Bosshardt haar eerste werkzaamheden startte en het buurtwerk van het Leger des Heils. De ochtendwandeling eindigt rond het middaguur in de Korpszaal van het Leger des Heils aan de Oudezijds Achterburgwal met een gezamenlijke lunch.

De middaggroep start met de gezamenlijke lunch in de Korpszaal in de Oudezijds Achterburgwal en wandelt daarna met Koos en Henny Tinga langs de zelfde plekken als de ochtendgroep. De middagwandeling eindigt rond half vier met een kopje thee in de Goodwillburgh.

Wie zijn zij, de rondleiders van het Leger des Heils

Beide rondleidingen worden verzorgd door Koos en Henny Tinga, zij zijn werkzaam voor het Leger des Heils.

Koos en Henny Tinga leerden het leger kennen in de naoorlogse jaren en langzaam doch zeker kreeg God een centrale plek in hun leven. Zij gingen werken bij het Leger des Heils.

De jonge Koos werd door de majoor  (Majoor Bosshardt) gezien als een kind met vele mogelijkheden en zij stuurde hem naar school. Uiteindelijk is hij econoom geworden en heeft tot aan zijn pensioen de verantwoordelijkheid voor het financiële deel van het kerkgenootschap van het Leger gehad. Daarnaast heeft hij vele activiteiten in de kinderschoenen gezet zoals het huidige 5050 concept (dagbesteding/werk voor iedereen). Ook het opnieuw opzetten van het leger des Heils in Tjechie mag, als het gaat om de euro's en het uitbreiden van de opdracht van het Leger, aan hem worden toegeschreven.

De jonge Henny kwam via haar baantje in aanraking met majoor Bosshardt. Zij komt uit een generaties lange Leger des Heils familie. Het werken in de binnenstad van Amsterdam betekende wel een grote schok voor haar, echter zij groeide hierin en droeg uiteindelijk mede verantwoordelijkheid voor de groei, de zorg en ondersteuning aan vele kwetsbare mensen. Vandaag de dag is haar agenda niet minder vol als het gaat om het verschil maken voor velen. 

Samen hebben Koos en Henny hun gezin gesticht, met drie kinderen wonend op de Oude Zijds Voorburgwal. Dat was hun woon en werkplek. Op deze wijze hebben zij aan de wieg gestaan van dat, wat majoor Bosshardt voor ogen had, een supermarkt van dienstverlening voor de meest kwetsbare in de samenleving.

Wij willen u van harte uitnodigen om aan één van deze twee wandelingen deel te nemen. De kosten bedragen € 30 per persoon, inclusief lunch en koffie (of thee).

Aanmelden

U kunt zich aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij vragen u bij uw aanmelding aan te geven of u kiest voor de ochtend- of de middagwandeling en met hoeveel personen u wenst deel te nemen. Een aanmelding is definitief wanneer u van ons een bevestiging hebt ontvangen en hebt betaald. De deelnemers ontvangen ongeveer een week van tevoren per mail het precieze programma.

Er is plaats voor maximal 40 deelnemers, verdeeld over de twee groepen. Dus, wie het eerst komt...

Ouderraad In het LindenhofjeOuderraad mei 2017

Op 28 maart 2017 is de allereerste ouderraad gestart in het Lindenhofje. Het was al een lange tijd een wens en sinds enige tijd ook een eis vanuit de financiering.

Drie ouders die samen met de sociaal pedagogisch medewerkster een verpleegkundige en de pastoraal medewerkster o.a.  de kwaliteit en veiligheid van de zorg  bewaken. De ouderraad zal viermaal per jaar vergaderen en eenmaal per jaar zal er een algemene oudervergadering zijn waarvoor alle ouders worden uitgenodigd. De eerste vergadering is feestelijk begonnen met een lekkere broodmaaltijd.

Het Lindenhofje wenst de ouderraad veel vergader plezier toe en zeker een goede samenwerking.

Annejet, bewoner van het Lindenhofje 

Annejet wordt geboren na een voldragen zwangerschap. De zwangerschap kende wel veel onzekerheden, zo was op de echo te zien dat Annejet niet goed groeide, een oorzaak werd daar niet voor gevonden.

Meteen na de geboorte ging Annejet stuipen, ze werd opgenomen op de intensive care en alle onderzoeken werden ingezet. Na enkele weken is Annejet stabiel en gaat naar een gewone afdeling. De reden van het stuipen blijft onduidelijk en het drinken gaat erg moeizaam. Ze gaat naar huis, ouders geven Annejet 12 voedingen per dag waar ze soms een uur mee bezig zijn.  Na 5 maanden gaat het, na een flinke verkoudheid, mis en wordt ze opgenomen.

Dan blijkt dat ze een probleem heeft met hart en longetjes waardoor ze afhankelijk is van zuurstof. Ouders zijn intussen volledig uitgeput. Ter ontlasting van ouders en om een goed thuistraject in te zetten komt Annejet naar het Lindenhofje. Intussen zijn we bijna een jaar verder. Ouders stellen  alles in het werk om de combinatie tussen werk en de zorg voor hun dochter te stroomlijnen.

Annejet is enkele keren opgenomen geweest om de gaatjes in het hart te dichten en om een sonde in de maag te plaatsen waardoor ze gevoed wordt. Ze krijgt alle voeding via die sonde. Annejet spuugt erg veel en de voedingen kosten erg veel tijd. Regelmatig heeft ze  stuipen en de zuurstof  kan nog niet afgebouwd worden. Al met al heeft ze heel veel zorg nodig.

Annejet gaat elke week 2 nachten naar huis. Annejet en ouders genieten hiervan, wel is dit erg vermoeiend voor ouders gezien de intensieve zorg. In de dagen dat Annejet in het Lindenhofje is komen ouders dagelijks om haar te verzorgen en in bed te leggen. Doordat de zorg verder overgenomen wordt kunnen ouders weer bijtanken om er daarna weer helemaal voor hun dochter te zijn. Ouders worden verder ondersteund in het omgaan met alle verpleegkundige aspecten rondom de zorg voor hun dochter.

Inzet is nu om de periodes naar huis uit te breiden en samen met ouders te kijken hoe deze zorg thuis in te richten en te kijken welke ondersteuning daarbij nodig is. Samen met het team van Het Lindenhofje gaat dat helemaal lukken!

Verwendag

Door het Lindenhofje wordt één keer per jaar een verwendag georganiseerd. Deze dag is speciaal om ouders en broertjes en zusjes even in het zonnetje  te zetten.

verwendag 2017Er kan soms veel aandacht uitgaan naar hun zieke kind, maar nu is er speciaal aandacht voor hen! Dit jaar zullen wij de families verwelkomen in het Lindenhofje waar wij zullen starten met koffie en gebak. Voor de kinderen hebben wij leuke spelletjes en knutselactiviteiten bedacht en de ouders kunnen gezellig met elkaar praten en door onze masseuse van het Lindenhofje worden gemasseerd. Vervolgens gaan wij heerlijk lunchen, wat door een lunchroom uit Amsterdam wordt verzorgd.

In de middag gaan de ouders gezamenlijk Amsterdam in voor een spel waarbij zij in teams tegen elkaar zullen strijden. De kinderen gaan trampoline springen in Amstelveen en bij terugkomst wordt er een show gegeven door een clown die onder andere figuren maakt van ballonnen. De middag wordt afgesloten met alcoholvrije cocktails en allerlei lekkers wat het verwen team zelf zal verzorgen. Wanneer iedereen naar huis gaat, krijgen zij nog een aardigheidje mee.

Medewerker van het Lindenhofje

Jan Schot (56), huismeester van het Lindenhofje sinds 2012

Wat doet een huismeester eigenlijk?

Een huismeester is vooral verantwoordelijk voor de staat van het gebouw. Er gaan op Het Lindenhofje steeds allerlei zaken stuk, het is een oud gebouw. Grote reparaties besteden we uit maar allerhande kleine reparaties doe ik zelf. Dat is ook leuk, het is altijd fijn als iets het weer doet. Ook zorg ik ervoor dat de apparatuur op het hofje goed functioneert en dat de voorraden op orde zijn. Eigenlijk is mijn werk er op gericht om het personeel werk uit handen te nemen en te zorgen dat zij hun zorgtaken zonder praktische problemen kunnen uitvoeren.

Hoe vaak ben je op het Lindenhofje

Mijn werk is onlangs teruggebracht van twee dagen in de week naar één. Eigenlijk heb ik nu te weinig uren om al mijn werk af te krijgen. Het is jammer dat er soms zaken blijven liggen uit tijdgebrek. Ik werk op vrijdag, maar het mogelijk is dan kom ik ook op dinsdag een paar uurtjes. De rest van de week werk ik op de Goodwillburch, een andere Amsterdamse voorziening van het Leger des Heils, aan de Anne Frankstraat.

Je werkt nu vijf jaar op het Lindenhofje. Wat deed je hiervoor?

Voordat ik voor het Leger des Heils ging werken werkte ik een paar jaar in de brandbeveiliging en daarvoor was ik 14 jaar postbode met een vaste wijk: de Bilderdijkstraat. Vroeger was het heel leuk om postbezorger te zijn: er was meer post dan tegenwoordig en je kende veel mensen persoonlijk. Toen ik op school zat zei ik altijd ‘als ik 16 ben ga ik bij de marine, want ik wil de hele wereld zien’. Dat is niet zo vreemd want ik kom uit Den Helder, de stad van waaruit de Nederlandse marine wordt aangestuurd. Het is ook de thuisbasis van de meeste marineschepen.

Welk aspect van je werk spreekt je het meest aan?

Dat zijn toch de sociale contacten met collega’s en met de kinderen die op het Lindenhofje verblijven. Ik vind het altijd heel fijn als ik kan helpen bij het repareren van speelgoed waaraan ze gehecht zijn. Soms vraag ik de kinderen om me erbij te helpen, door iets vast te houden of iets aan te geven. Dan hebben we het toch een beetje samen gedaan.

Wat vind je van het Lindenhofje?

Het Lindenhofje is een warm bad. Dat merk je meteen als je binnenkomt. De mensen die er werken zijn hartelijk en zijn erg betrokken bij de kinderen en hun familieleden. De sfeer onder het personeel is ook heel prettig, ik werk er echt met veel plezier.

Waar droom je van?

Nou, als het er van komt dan zou ik heel graag op een keer mijn motorrijbewijs willen halen en een motor willen hebben. Ik probeer er ook een beetje voor te sparen, maar er zijn steeds praktische dingen die voorgaan. Maar stiekem lijkt het me wel heel leuk…

 Giften

In de afgelopen maanden hebben een aantal privépersonen en een aantal organisaties en bedrijven donaties aan Het Lindenhofje/Vrienden van het Lindenhofje gedaan. Wij zijn hen hiervoor zeer dankbaar.

  • De diaconie van de Westerkerk bestemde de kerstcollecte 2016 voor de kinderen van Het Lindenhofje. 
  • Ook kwam er een substantiële cheque van de deelnemers aan de Amsterdam City Walk 2016. 
  • De bank van de vrienden Lindenhofje, de RABO bank Amsterdam  heeft besloten een deel van de kosten van de vakantieweek 2017 van de kinderen in het Bio Vakantantieoord te betalen. 
  • Door een overweldigende gift van Sixt kon de nieuwe huiskamer op het Lindenhofje worden opgeknapt en ingericht met nieuwe meubelen.
  • Een aantal Vrienden maakten hartverwarmende bedragen over.

Allen: heel hartelijk dank!

Lindenhofje zoekt op basis van vrijwilligerswerk, een vriendelijke chauffeur

Het Lindenhofje zoekt een chauffeur om in de ochtend onze kinderen naar school te brengen.
Er rijdt altijd een verpleegkundige met je mee.
Tijd: maandag t/m vrijdag  om 7.45 uur

Ervaring met het rijden van een bus is gewenst

Inlichtingen bij Clarinda van Tilburg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 020-6301111

NIEUWSBRIEVEN

Met dank voor de ruimhartige steun van:       peters      doudevantroostwijk     Restaurant Toscanini